När jag bokade en flygstol….

Jag tror att jag har missat att berätta en av de allra galnaste resor jag gjort. Det var när jag och en kompis satt och skrev ned alla europeiska länder på en lapp och sedan drog vi en. Det blev Montenegro av alla ställen. Vi bokade varsin flygbiljett på två datum och bestämde oss för att vi inte skulle prata om resan förrän dagen före. Det var också då vi skulle bestämma oss för var vi skulle hitta på under en vecka.

Kotor

Lite tur var det att det var just Montenegro som vi drog för det är riktigt billigt där och det öppnade för att vi kunde göra betydligt mer än om vi hade hamnat i till exempel London. Vi satt oss dagen innan och bestämde oss för att vi skulle ta en hyrbil. Ett av de ställena vi ville besöka var nationalparken Skadar Lake. Det andra vi ville se var Kotor, Montenegros äldsta stad. Det är svårt att tänka sig att där mitt i landet som ingen någonsin pratar om ligger en stad som har anor tillbaka till mellan 400-700 FK. Staden har utsatts för jordbävningar genom århundradena och senast 1979 förstördes delar av staden. Vi kände att det var en bra plats att vara på. Staden ligger längs in i en fjord och antagligen var det lättare att försvara staden längs med kustlinjen. Kotor ska kantas av museer och små härliga caféer. Vår plan var att strosa runt och uppleva stadens atmosfär för att sedan titta på fortet. Allt föll oss i smaken och staden kan verkligen göra namn för att ha atmosfär. Det är som att den har en egen själ som lyser igenom. Fortet ger en känsla av att det verkligen inte går att komma in i det. Det är fascinerande att se hur välbyggt det är fast det är byggt för så länge sedan. Precis när vi kom hit hamnade vi mitt i turiststimmet och kände att vi inte stannade så länge. Vi hade mer att titta på.

Nationalparken

Nationalparken

När vi begav oss ner mot nationalparken Skadarsko valde vi att köra längs med kusten. Det är otroligt hur vackert det är att vistas vid Medelhavet. Det är bara mellan en och en halv och två timmars bilkörning och det är precis lagom en varm dag. I nationalparken finns den största sjön i Balkan. Vi hade bokat boende på ett litet privat pensionat. Vi checkade in på hotellet och här fanns det mycket att uppleva. Vi körde upp i bergen några dagar och det finns så mycket och det är så vackert att man nästan tappar andan. Det finns så byar där det enkelt går att beställa en kopp kaffe och ta en paus. En dag spenderade vi ute på sjön och åkte ut till klostret. Så här i efterhand slås jag ofta av hur ett land som man tänker sig är lite bortglömt har en sådan fantastisk natur och historia. Fler borde verkligen passa på att åka hit. Det är helt klart värt en resa med extra plus för de bra prisläget.