Vårat fina grannland Norge

Det finns en del att upptäcka i Norge som du säkert redan har kommit på själv, men jag hittade ett ställe som blivit lite bortglömt. Regionen Telemark. Den ligger mittemellan Oslo och den södra pärlan Kristiansand längst ned i söder.

Här finns det höga bergstoppar som är turistvänliga, det finns ett härligt sommarlandskap som bjuder till härliga turer på havet. De har en egen flygplats som erbjuder resor till solen om man nu inte hittar något att göra på plats, vilket är nästintill omöjligt. Det går också dagliga båtturer till Danmarks som tar någon timme och för den som vill åka över till Sverige går det att göra med en båt som går till Strömstad. Även om det finns mycket att göra har jag några favoriter såklart. Den lilla staden vid havet som heter Stavern. Här blandas små söta hus med vacker natur, härlig gammal historia som finns kvar både som museum och byggnader med en härlig strand att sola på och bara slappa en hel dag. Den här staden förenar allt man kan önska sig till något riktigt bra.

Många ställen att besöka

En annan dag kan man bege sig upp mot Rjukan för att besöka Telemarks högsta topp. Den skiljer sig rätt mycket från när man går i till exempel Alperna. Det har till stor del med att göra med den berggrund som finns. På Gaustatoppen är det genom stönrese man beger sig upp mot toppen. Bilvägen mot parkeringen får en att bege sig till Skottland eller en liknande plats med milsvida vyer samtidigt som det är lågväxande vegetation som ser ut att kunna överleva väldigt mycket när det kommer till kargt klimat. Det är lite av kontrasternas resa och som någon från New York sa. Norge är som ett äkta Narnia. Var man än vänder blicken möts man av något så fantastiskt vackert. Det är lite av sagolandet och nog borde väl vi svenskar kunna uppskatta vårat grannland lite mer än vi faktiskt gör idag? Väl uppe på toppen kan man lyckas med bedriften att få utsikt hela vägen till Damnark. Nu gäller det att väderförhållandena är optimala för det. Vill man inte gå upp eller ner går det att ta hissen inne i berget, eller bergbanan som den kallas. Bara det är en hisnande upplevelse och att ta sig en lite fika på toppen är helt klart värt det.

Många ställen att besöka

För den som vill uppleva naturen på nära håll går det bra att göra det från båten som går längs med vattnet genom Telemark och det har kommit att bli en populär företeelse. Det finns så mycket att berätta om den här platsen att det är svårt att välja vad. Det man ska tänka på är som alltid i Norge att det tar längre tid när man ska ta sig någonstans. Det ser kort ut på kartan, men det går upp och ner och det gäller att ha bensin i bilen när man ger sig iväg. Längs med kusten finns det en massa vackert att uppleva i naturväg och där kommer det gång på gång vackra vyer och söta små städer.