Semester i Tyskland

Tyskland är ett stort land och har många olika semesteralternativ. Upplev naturen, känn storstädernas puls eller åk till alperna för skidåkning eller varför inte vandring.

Tyskland är ett vackert land med en rik historia så oavsett om man söker rent nöje, kultur eller kunskap på semestern så går det att finna. Med över 82 miljoner invånare, en area på 357.112 kvm, en turbulent och mörk historia och vackra varierande landskap bjuder landet på något för alla.

Berlin och andra städer

Berlin är Tysklands huvudstad och den är även störst till yta och folkmängd. Berlin anses vara en stor kulturstad internationellt och hit dras kreativa människor från hela världen. Idag finns det inte längre gränser mellan öst och väst-Berlin men en av de mest kända gränsövergångarna, Checkpoint Charlie, är delvis bevarad för turister att känna historiens vingslag på. Här finns ett museum, en återuppbyggd barack man var tvungen att passera vid gränsen samt delar av Berlinmuren bevarad.

Tyskaland

Brandenburger Tor ligger vid Pariser platz och är den enda porten som ledde in till Berlin som finns kvar. Brandenburger Tor stod färdig 1795 och spelar en stor roll i Tysklands historia. Den har varit både en symbol för makt för nazisterna till att vid Berlinmurens fall 1989 istället bli en symbol för frihet. Brandenburger Tor är avslutningen på paradgatan Unter den Linden som är ett måste under berlinbesöket. Här och runt omkring hittar man shopping, god mat och kulturliv.

I staden München finns det många konstmuséer och är man historieintresserad kan man åka på en en guidad tur över koncentrationsläger. Man finner även bryggerier här och det finns möjlighet att besöka flera, kanske i samband med den kända tyska ölfestivalen Oktoberfest som äger rum i månadsskiftet september/oktober varje år. Oktoberfest är världens största folkfest.

Andra tyska städer värda att nämna är bland andra Hamburg, Bonn, Frankfurt och Köln.

De tyska alperna, landsbygd och bad

Från München tar man sig snabbt till Tysklands högsta berg, Zugspitze där man kan åka skidor. Det är inte ett stort liftsystem, en dagsutflykt dit är perfekt. Många kommer enbart för utsiktens skull och det är möjligt att nå bergets högsta punkt med linbana. Den mest kända tyska alporten är Garmisch-Partenkirchen. Orten är känd för backhoppning och är den vanligaste skidorten att åka till i Tyskland.

Strax utanför München ligger även Dachau, en till synes vanlig småstad med en ovanligt mörk historia. Här lät man upprätta koncentrationslägret KZ Dachau i mars 1933 vilket gör det till det första tyska koncentrationslägret. Ett fruktansvärt minne i Tysklands historia och något som fortfarande berör folk över hela världen. En annan plats i krokarna som är värd ett besök är det sagolika slottet Neuschwanstein, beläget utanför Füssen i alperna. Slottet stod klart år 1892, uppfört av Ludvig II av Bayern.

Neuschwanstein sägs vara inspirationen till slottet i Disneys Törnrosa och visst är det likt. En oerhört vacker plats med otrolig natur runt om och möjlighet att förkovra sig i slottets spännande historia. Tysklands största ö Rügen ligger i Östersjön och är en populär semesterort, både för tyskarna själva och för folk längre ifrån. Här hittar man vita stränder och vacker arkitektur, många mysiga fina hotell och god mat. På Rügen ligger Binz som är en härlig bad-och kurort.