Semester i Sydafrika

Med alltifrån kritvita stränder, exotiska djur och djungel till enorma städer med pulserande nattliv. Sydafrika bjuder på allt och klättrar fort som ett av de allra mest populära turistmålen.

Landet som också är känt för sitt fantastiska rödvin erbjuder också en spektakulär natur i form av allt ifrån berg till öken. Är man på språng och inte har lust att spendera alltför mycket tid eller budget på restaurang så är även Sydafrikas street food utbud något att räkna med. De allra bästa finns i Johannesburg, Durban och KIngston där man kan hitta allt ifrån traditionell och moderna afrikanska influenser såsom den populära Bunny show vilken är en indisk inspirerad currygryta serverad i en brödskål. 

Måsten i Sydafrika

Landet stoltserar med hela 8 stycken platser på UNESCO:s världsarvslista. Robben Island och Sterkfontein grotterna är två av dem och väl värda ett besök. Robben Island är också främst känt genom att Nelson Mandela spenderade hela 18 år av sitt liv på platsen. Ön som endast befinner sig 12 kilometer ifrån Kapstaden har under århundraden bland annat också använts som mentalsjukhus och som en militärbas. År 1991 stängdes dock fängelset ned på ön och numera är den enda aktiviteten på ön turister som flockas.

Måsten i Sydafrika
Måsten i Sydafrika

Spenderar man tid i eller runt omkring Kapstaden är det givet att ta pulsen på vingårdarna runt omkring och här finns det bland annat möjligheter med en vinprovning genom att åka spårvagn. Resan blir därför inte bara kulinarisk utan du kommer också få en möjlighet att se en hel del av landskapet runt omkring staden. Att de sydafrikanska vinerna är så populära beror på det näst intill perfekta klimatet och även närheten till havet. Jämför man med andra länder som även de producerar viner är landet ett relativt gammalt vinproducerings land och man har arbetat med viner sen omkring 1659. Den storskaliga exporten och produceringen kom dock mycket senare än så.

Ett besök i Entabeni erbjuder storslagen natur och såklart mycket vilda djur. På savannen har du möjlighet att få kontakt med djuren som kallas de big five, lejon, buffel, elefant, leopard och noshörning. Här finns bland annat såklart även giraffer och flodhästar. En annan mäktig naturupplevelse är nationalparken Kruger. Här trängs Zebror och antiloper på gränsen till öknen och har man ett intresse för afrikanska fåglar är det ett ypperligt ställe för att se bland annat pygmefalk och ljus sånghök.

Sydafrikas baksida

Det är svårt att nämna Sydafrika utan att nämna kriminalitet. Landet med 54 miljoner invånare har såklart tacklats med problem och kriminaliteten i exempelvis de stora städerna Kapstaden och Johannesburg har använts som ett skräckexempel vilket gjort att många turister har dragit sig för att resa dit. Sanningen är dock att det är sunt förnuft som gäller och de områden där kriminaliteten är som högst är i kåkstäderna och där brukar man som turist ändå inte vara. I en mindre ort vid namn St Lucia bör man inte vandra på kvällstid då myndigheterna istället varnar turister för vilda djur såsom elefant och noshörning.