Semester i Finland

Finland är nära 100 mil långt med vacker, vild och varierande natur. Landet har genom historien befolkats av många folkslag vilket olika kulturer fortfarande minner om. Enklast delas landet in i fyra regioner; Lappland, Insjöfinland, Helsingfors och Kust & skärgård.

Lappland

I finska Lappland lockar kontrasterna. Norr om polcirkeln går solen aldrig ned på sommaren och på vintern drar det eviga mörkret in under polarnätterna. Här finner du vildmarkens tystnad och skidorternas tempo. Jultomten – eller Julgubben på finska – bor i Rovaniemi. I denna sagolika by mitt på Polcirkeln träffar du förstås tomten, hans nissar och renar. Strax utanför Joulupukin Pajakylä, tomtebyn, utgår en mängd andra aktiviteter. Olika företag arrangerar vinteräventyr. Boka in dig på snöskotersafari, långfärdsskidor tvärs över landet, pröva snöskor, vinterfiske, slädtur med renar eller huskys och bo i sameby. Norrsken syns över 200 nätter per år.

Insjöfinland

Finland kallas de tusen sjöarnas land. Reser du i mellersta och östra delen av landet, Insjöfinland, förstår du varför. Sjöar, älvar, forsar och kanaler slingrar sig igenom landskapet. Någon av nationalparkerna kan vara utgångspunkt för vandring, cykling eller paddling. Eller hoppa på någon av de ångbåtar som trafikerar sjöarna och älvarna. Vintertid är här perfekt för skridskoutflykter. Kuopio är en central ort som utgångspunkt. Här finns en välbesökt marknadsplats, flera muséer samt både ortodoxa och lutheranska katedraler. Flera utflykter och kryssningar utgår från staden. Hyr stuga i en av de hundratals stugbyarna och bada bastu med kvällsdopp.

Helsingfors

I Finlands huvudstad kan du både koppla av och roa dig. Staden har ett rikt nattliv med restauranger, pubar och klubbar. Helsingfors är en kompakt stad så både nöjesliv och sevärdheter ligger inom promenadavstånd. Fästningen Suomenlinna/Sveaborg är en av de mest besökta platserna. Den byggdes på 1700-talet när landet var en del av Sverige. Färja ut till fästningen går från centrum. I stort sett var du än befinner dig i staden ser du den rysk-ortodoxa kyrkan Uspenskijkatedralen från 1868 då Finland stod under ryskt inflytande.  Den karusellsugna går till Borgbacken. Det är en klassisk familjevänlig nöjespark med 70 år på nacken. Berg- och dalbanan och Panoramatornet är besökarfavoriter bland de 40-talet åkattraktioner.

Kust & skärgård

Finland har världens största skärgård. Den maritima kulturen är fortfarande levande i landet. Kuststäderna lever upp på sommaren med marknader, festivaler, caféer, butiker och allehanda evenemang. Bruksorter, trästäder och herrgårdar, öar och hav – detta är kust-Finland. Från i stort sett alla orter längs kusten arrangeras båtturer för några timmar eller flera dagar. Många väljer att ö-hoppa och bo på B&B. Ön Högsåra i Kimito är en liten pärla. Barn- och båtvänligt med restaurang, café och bar vid gästhamnen. På Åland arrangeras varje sommar en Vikingafestival med hantverk och skådespel. För barnfamiljer är Mumindalen i Nådendal ett kärt besök. Nådendal ligger på en ö där du promenerar omkring och hälsar på Mumin-familjen, Snorkfröken, Lilla My och alla de andra av Tove Janssons älskade figurer.

Festivaler

Under somrarna arrangeras musikfestivaler i hela landet. Den äldsta och mest kända är Ruisrock i Åbo som funnits i ett 50-tal år. Finland är hårdrockens förlovade land, och naturligtvis finns en metall-festival. Tuska i Helsingfors lockar långhåriga besökare från när och fjärran.

Tervetuloa Suomeen – Välkommen till Finland!