Marocko – hur är det egentligen att resa dit?

Jag har länge funderat på att åka till Marocko. Det är en längtan efter spänning samtidigt som något djupt inom mig säger nej. Det är en form av rädsla för att det ska vara väldigt kriminellt och att man knappt ska kunna vistas utanför hotellet, men stämmer det egentligen? Jag bestämde mig för att ta reda på lite fakta runtomkring det.

Många rykten och myter

Marocko är verkligen lite av ett myternas land när det kommer till hur det egentligen är att vara där. Dessutom är det ganska få som har rest dit så det finns inte så många att fråga som faktiskt har egen erfarenhet. Det sägs att det är ett av få länder man verkligen inte ska resa till som ensam kvinna, men stämmer det? Är det någon som har varit där själv som säger det eller är det bara rykten? Om man ser rent till fakta och hur Marocko har lagar och regler för jämställdhet har de kommit längre än många andra afrikanska och muslimska länder. En av anledningarna till att landet har dåligt rykte kan vara just att det är ett muslimskt land. Fördomar om att kvinnosynen ska vara katastrofal finns och att det inte ska gå att vistas utanför dörren som ensam kvinna.

Många rykten och myter

Marocko är faktiskt ett av få muslimska länder som har en lag mot att en man får gifta sig med flera kvinnor. För att mannen ska kunna ha mer än en fru behöver han ha hennes samtycke. Självklart kan man ifrågasätta om lagen fungerar med fri vilja i praktiken, men det är ett steg i rätt riktning och ger helt klart Marocko plus på kvinnosynen. Frågar man en Marockan säger de att man inte ska vistas ensam på kvällar, men det gäller både män och kvinnor. Det är säkrare att ta en taxi och att vara två personer. Det har inget specifikt med att just kvinnor inte ska vara ensamma. Det är rent allmänt det sägs så.

Terror i landet

Det sägs ofta att gärningsmän begår terrordåd har koppling till Marocko och det kan stämma. Frågan här är mer hur det ser ut med terrordåden i Marocko. Just nu sker terrordåd överallt i världen och det känns som att Marocko inte är ett specifikt mål utan att det har samma risk som att befinna sig på andra ställen med många personer och speciellt turiststråk.

Jag läste på en massa om Marocko och ser jag bara till fakta kan jag inte se annat än att landet faktiskt är på frammarsch vad gäller kvinnosyn och sitt sätt att ta emot flyktingar. Jag kommer garanterat att planera in en resa framöver. Marocko har faktiskt allt att erbjuda. De har till och med skidåkning uppe i bergen. Helt otroligt, men det kan jag nämna lite som kuriosa när jag ändå har valt att skriva om landet. Jag tror att det finns mycket att upptäcka här, även om det troligtvis blir några vilda partynätter när resan går till ett muslimskt land. Ibland gäller det att blunda för rykten och försöka se till fakta istället.