Holland ett liberalt land

Belgiens grannland är Holland och skillnaden mellan belgare och holländare är ungefär lika stor som mellan svenskar och norrmän. Det märks faktiskt ganska så snart man har passerat gränsen. De är mer högljudda och lite burdusa till sättet. Belgarna gillar dem inte överlag, men det kan också ha med kulturen i och med att de var ett och samma land tidigare och nu har blivit uppdelade. Det är mest om man kommer från Belgien till Holland som man märker av det. Kommer man istället från Holland och åker över gränsen märken man snabbt att vägarna blir bra mycket sämre och Belgien uppfattas som mer smutsigt än Holland. Det är mest skillnader i kontrasterna och egentligen inte att det ena landet är på ett sätt och det andra på ett annat.

Mycket att erbjuda

För oss som turister finns det mycket fint att ta del av i  Holland. Först och främst alla kanaler som de har byggt och att besöka Amsterdam är nästan bara ett måste. Här är det verkligen en stad som på sitt sätt sticker ut i Europa. Holländarna har en rätt lättsam stil vad gäller att de faktiskt kan röka på i sina Coffee Shops här har även de prostituerade ett eget fackförbund. När vi kommer från prydliga Norden och Sverige som är lite av paragrafryttare blir det ytterligheterna som möter varandra.

Hitta pärlorna

Holland mer än det såklart. Om våren växer tulpanerna i vackra rader ute på fälten och väderkvarnarna byter av varandra när man kör längs med vägarna. Det finns saker som man inte tänker på när det kommer till att besöka Holland och det är bland annat att de har fantastiska stränder mot havet. Nu kanske det kan vara lite kyligt att bada eftersom det är Nordsjön som ligger utanför och den är inte känd för att vara det mest varma havet. Är det havet man besöker är det ändå för att det vackra stränder och härlig sand. Här kan man spendera hela dagar med att bara njuta av nuet och det enda man får se upp med är tidvattnet. Det skiljer många meter när det kommer till var strandlinjen går. Vill man åka till stranden kan det vara vettigt att kolla in tidvattenkartan på när ebb och flod är innan man ger sig iväg så man får chansen att bada och inte bara har ett gyttjebad på stranden. Även om stranden är fin kan det vara skönt att ta sig ett dopp en varm dag. Jag talar av egen erfarenhet. För den som vill ha det lite privat och slippa köa för att ta sig fram till vattnet rekommenderas Breskens som ligger nere i södra Holland. Här kommer det rätt många tyskar men de är fortfarande inte så många att det stör och stranden är stor så det finns plats för alla.

Hitta pärlorna

Holland har precis som de flesta länder mer att erbjuda än det man ser till en första början och det man oftast tänker på att besöka, men ibland kan det vara roligt att hitta det där lilla extra som inte alltid får ta del av.