Fina platser du inte bör missa i Oslo

Oslo är Norges huvudstad och den erbjuder många fina platser som du inte kunde tro fanns i en storstad.  Staden är en metropol och har naturen runt knuten, då du hittar behagfulla platser utan ansträngning.

Oslo är en vackert grön stad och på flera sätt. Huvudstaden ligger inbäddad mellan ett enormt fint friluftsområde och Oslofjorden. Staden blev faktiskt utnämnd till att vara den grönaste staden i Europa 2019. Dessutom kan du hitta dolda och underbart pittoreska små bakgårdspärlor så som Prindsen Hage, Bara Jazz eller Haandslag. Vem vet du kanske får vara med om en mysig bakgårdsfest. För att du inte ska missa några av höjdpunkterna när du besöker Oslo kommer du få några tips här.

Tjuvholmen

Gillar du ta dig ett morgondopp eller rent av bada mitt i smällkalla vintern, då kan du ta dig till Aker Brygge som ligger på halvön Tjuvholmen. Oslos vatten är mycket rent och under sommaren kan det bli drygt 20 grader. Dessutom finns det flera kilometer av kaj om du kommer och besöker Tjuvholmen med båt. Du kan välja om du vill bara njuta av havet på stadsstranden eller besöka några av de alla konstgallerierna som ligger i området. Oavsett vilket så är Tjuvholmen ett väldigt vackert och fint område.

Tjuvholmen
Tjuvholmen

Losæter

Det finns ett jordbruksområde mitt inne i centrala Oslo som heter Losæter och som besökare är du alltid välkommen. Från början var det bara en stor grushög som sedan har utvecklats till att bli ett frodigt och fint stadsjordbruk där det odlas ekologiskt från grunden. Du hittar stället vid Bjørvik som ligger där älven Alna möter det centrala Oslo.

Medan du promenerar runt i området kommer du mötas av planteringslådor fyllda med örter, blommor och grönsaker eller uppleva deras sensoriska trädgård. För att allt ska växa bättre har området, har de egna bin (pollenering) och kycklingar (gödsel). Du har möjligheten att ta en mysig fika mitt i allt det gröna. Det är heltidsbonden Andreas Capjon som styr och ställer på Losæter. Andreas anser att stadsodling är spännande och annorlunda och det blir väldigt speciellt för dig att besöka.

Akerselva

Akerselva
Akerselva

Älven som rinner genom Oslos innerstad heter Akerselva och bjuder på ett fascinerande sceneri. Du kan bland anat se 20 olika kaskadfyllda och levande vattenfall längs älvens framfart i staden. Hjulaforsens vattenfall anses vara det som är mest storslagna. Du kan välja gå över Akerselva någon av de 23 broarna, visserligen är 14 av dessa vägbroar, men fungerar lika bra om du vill ta dig över på andra sidan. Tycker du om att promenera kan du gå den åtta kilometer långa och fridfulla vandringsleden som går längs med Akerselva. Du möter ett rikt djur- och växtliv. I vattnet finns det kräftor och lax, samt vid älvkanten hittas grodor och det finns över hundra olika arter av fåglar. Blir du fikasugen kan du sätta dig med en medhavd matsäck i parken och njuta av naturen samtidigt höra älvens brus. Annars finns det flera caféer att välja mellan som exempelvis Fomoto Café som har hängande lampskärmar och annat trevligt i sitt café och designerbutik.