En resa till Rom

”Se Rom och sedan dö” är ett gammalt utryck och det ligger en del sanning i det.

Hela staden är som ett museum i sig och vittnar om  det gamla romarriket och dess makt. Rom är en av Europas och världens mest besökta turistmål och man kan förstå varför. Det behagliga klimatet, dom antika sevärdheterna, Vatikanstaten, fotbollen ,maten och mycket annat gör Rom till ett utmärkt resmål.

Den eviga staden

Italiens huvudstad Rom är en fantastisk stad på många sätt och vis.

Under Romarriket var staden världens absoluta centrum.

Staden grundades redan ca 753 f.Kr. och har sedan urminnes tider kallats för ”den eviga staden”.  Rom ligger i regionen Lazio i mittersta Italien och Rom har ca 3 miljoner invånare.

Rom är en modern storstad som har mycket att erbjuda. Naturligtvis har alla italienska men också andra modehus sina boutiquer i dom finare delarna av Rom.

Är man i Rom så får man ju naturligtvis inte missa den italienska gastronomin och man hittar kanske dom bästa restaurangerna i just Rom. Italien är som bekant ett av världens absolut största och bästa vinproducent och i Rom hittar man flera vinbarer där man kan avnjuta ett gott italiskt glas vin med något typiskt italienskt tilltugg, en bit mozzarella eller en skiva prosciutto. Äkta italiensk glass och andra italienska delikatesser hittar man överallt i staden och risken finns att man lägger på sig något kilo efter en vistelse i Rom. Italien är ett land där fotbollen nästan är en religion och Rom kan stoltsera med två lag som båda har spelat i Europas absoluta toppligor, SS Lazio och AS Roma.

Rom har flera av världens mest betydelsefulla sevärdheter. Exempelvis kan man hitta Colosseum, Kapitolinska museerna, Fontana Di Trevi, Spanska trappan och många fler. Flera av dessa sevärdheter har en särskild betydelse för både Rom men också Europas historia. I Rom hittar man också Vatikanstaten, världens minsta stat och hem åt Påven. Självfallet hittar man också en av världens mest berömda kyrkor, Peterskyrkan och Sixtinska kapellet. Dessa är en nästan ett måste, dels för den historiska aspekten men också byggnadernas vackra arkitektur.

Med tanke på all den historia som Rom har så hittar man naturligtvis också flera museer som innehållet konst från dom stora italienska konstnärerna Leonardo Da Vinci, Michelangelo ,Rafael och många fler.

Rom är mycket mer än bara historiska byggnader och staden är verkligen en mix av gammalt och nytt. En sak man inte bör missa i Rom är Eatly, ett ”matvaruhus” där man kan hitta alla möjliga italienska specialiteter samtidigt som man strosa runt bland butiker. Ett roligt koncept som man nu även kan hitta i Stockholm.

Sim tidigare nämnt så erbjuder Rom verkligen ett stort utbud av shopping och dom bästa områden för shopping hittar man i Via Cola Di Reinzo, Via del Corso samt Piazza Vittorio Emanuele II. Det finns mycket att se och göra i Rom men ett tips är att sätta sig på ett  café, inta en espresso och bara vittna om att man sitter i en stad som har påverkat den värld vi lever idag. Bara det är värt en resa till Rom.