Dyka i Thailand

Thailand är en fantastisk destination för alla som uppskattar kristallklara vatten och bra dykupplevelser. Med det klara vattnet kan man även förvänta sig en bättre sikt med fler vackra korallrev och färgglada fiskar att betrakta och ta bilder av. Det är helt enkelt inte så konstigt att fler och fler dykare världen över har fått upp ögonen för de thailändska vattnen.

Men om man planerar en dykupplevelse i Thailand, vad är det egentligen man ska tänka på? och om man älskar att dyka vilka platser får man absolut inte missa under sin resa?

Vad man ska tänka på inför sin resa

Inför sin resa är det särskilt viktigt att man ser över sin dykutrustning för att säkerställa att man har allting som behövs. Det är nödvändigt att samtlig utrustning är anpassat efter de thailändska vattnen samt att de klarar av vattentrycket. Planerar man att dyka lite djupare i det blåa vattnet är det såklart även viktigt att man kan hantera mer avancerad dykutrustning och syrgastuber.

En annan sak som man ska kolla upp är att man har licens att dyka för de särskilda platser man planerar att dyka på i Thailand. Det är viktigt att licensen är giltig och godkänd för att man inte ska bli besviken vid ankomst. Dessutom ska man ha ett dykarcertifikat på de flesta platser. Ett dykarcertifikat kan tas i Thailand till en kostnad av runt 4000 kr.

Sist men inte minst är det även viktigt att man har rådfrågat en läkare för att säkerställa att man har tagit samtliga vaccin som behövs för en säker resa med mindre risker. En reseförsäkring är en extra bonus som kan vara värd att investera i då det täcker upp oplanerade kostnader vid en eventuell olycka eller sjukdom under vistelsen.

Populära dykdestinationer i Thailand

Det är framförallt några destinationer som man helt enkelt inte får missa när man besöker Thailand. Men då populariteten för Thailand är stor kan det vara utmanande att hitta en destination att dyka på som är lugn. En plats som idag är ganska oupptäckt men som är helt magisk att dyka på är Koh Chang. Denna lite dolda dykplats är ganska gömd från turister och folkmassor och lämpar sig därför utmärkt för alla som vill ha lite lugn och ro. Vid dykningen kan man förutom ett intressant havsliv bevittna Thailands största vrak HTMS Chang som sänktes år 2012.

En lite mer populär men väldigt vacker plats är Koh Tao som av många även kallas för dykarnas mecka. På grund av denna destinations popularitet är priserna mindre vilket uppskattas av dykare som vill lära sig hantera sin dykutrustning. Om man vill ha en riktigt bra sikt bör man dyka under månaderna juli-augusti. Men vill man se valhajar ska man dyka under september månad då de befinner sig närmare kusten vid denna tidpunkt.

Koh Samui är även det en vacker plats att dyka på som ligger nära de andra destinationerna. Vid denna plats kan man förutom ett färgglatt havsliv iaktta vackert formade klippväggar och formationer. Denna plats är något mer strömt så om man är nybörjare bör man dyka med en instruktör.