Den exotiska Brasilien

Brasilien är den största landet i Sydamerika och världens femte största land till yta. Brasilien är mest känd för den tropiska miljön och regnskogen Amazonas, trots att Amazonas även sträcker sig över åtta andra länder. Längsta floden i Amerika befinner sig även i Amazonas. Brasilia och Rio de Janeiro är de största städerna i landet. Brasilien är mångkulturell på grund av migration under främst 1800-talet. Detta har lett till en mångfald av matkultur, stadskultur och även social kultur. Landets yta sträcker sig långt och över flera klimatzoner. Detta gynnar befolkningen då jorden är väldigt bördig och ger upphov till bra åkermark.

Amazonas

Amazonas är regnskogen som även kallas jordens lunga. Regnskogen har debatterats mycket i nyheterna från klimatperspektiv. Det sker ständigt arbeten om att bevara skogen. Det skövlas i dagsläget för att göra plats åt åkermark för bland annat kaffebönor och sojabönor. Amazonas är den viktigaste naturresurser brasilien har.

Saker att se och göra i Brasilien

Cristo Redentor är en välkänd staty av Jesus som står på berget Corcovado, 710 meter över havet.  Statyn är 30 meter hög utan fundamentet. Cristo Redentor invigdes 1931.

Statyn är belägen i staden Rio de Janeiro där det även finns en anna bergstopp som är populär för att klättra över, så kallade sockertoppen. I sockertoppen finns det en linbana som ger en fantastisk utsikt över Rio.

Copacabana är stadsdelen i Rio som är känd för sin långa strand. Stranden är fyra kilometer lång. Det är populärt att surfa på stranden.

Förutom fastlandet så kan man åka ut till ögruppen Fernando de Noronha. På grund av den isolerade ekosystemet så har en unik mängd växter och djur utvecklats på ön. Bland de vanligaste djuren är sköldpaddor och spinndelfiner.

Åka med båt på Amerikas största flod i Amazonasdeltat. Det kan vara en upplevelse man sent kommer glömma, speciellt om man intresserar sig för växt och djurlivet.

Karnevalen i Rio

Karnevalen i Rio är den största karnevalen i världen och hålls årligen. Karnevalen markerar början av en 40 dagars påskfastan. Första festivalen hölls 1723. De mesta av musiken som spelas är samba, som härstammar från Rio. Det är över 2 miljoner människor på gatorna varje dag under festivalen varav mer än en halv miljon turister besöker festivalen årligen. Festivalen kallas ofta “världens största fest”.

Det är viktigt att komma ihåg att Brasilien har vintertid under våra sommarmånader och sommartid under våra vintermånader. Det betyder att det mest behagliga klimatet att åka dit är mellan december och mars. Det är även viktigt att vaccinera sig innan resan. Det krävs inget visum för svenska medborgare. Det är en helt ny kultur för många och en vanlig semestertid brukar inte räcka för att hinna göra allt man planerat. Det finns många städer och öar som är populära bland turister.  På grund av mångkulturen som utvecklats i landet så kommer man inte kunna uppleva landet kultur på en plats. Rutten många väljer att ta är att åka till Rio, stanna där i några dar och sedan åka i buss eller liknande till andra städer.