Albanien – Europas nya pärla

Jag nämnde häromdagen för en kompis att jag hade bokat en resa till Albanien. Det var en konstig blick jag fick tillbaka. För ett tag sedan läste jag att det är en av de nya platserna att besöka och har blivit en riktig snackis. Jag tänkte att jag för en gångs skull skulle passa på att upptäcka en plats innan alla andra varit där. Sagt och gjort skyndade jag mig och bokade in en resa. För att berätta lite kort så har Albanien varit en diktatur till inte alltför länge sedan och ligger norr om Grekland vid Medelhavet.

Bortglömt mellan Grekland och Montenegro

Det som gör Albanien speciellt är just att landet gränsar mot Medelhavet samtidigt som Alptopparna ligger vid gränsen i norr. Det jag har planerat med resan är att först besöka huvudstaden Tirana. Den var tidigare känd för att var stökig och efter att regimen föll i början på 90-talet blev det kaos i staden och kriminaliteten ökade markant. Nu har det blivit bättre, även staden fortfarande kan kännas lite kaotisk emellanåt. Det som fascinerar mest är nog ändå stadens arkitektur. Det räcker med att gå ut och titta på några bilder av staden så slås man av hur den är lite palatsinspirerad och samtidigt har så enormt mycket färger på byggnaderna. Jag hoppas att upplevelsen på plats är densamma. Det sägs att albaner är trevliga och vänligt inställda till turister och besökare. Det jag också var ute efter var att åka upp i bergen och besöka nationalparken och byn Theth. Jag läste en artikel och såg att det rekommenderades att åka hit när man var i Albanien. Byn har allt det gamla kvar och det sägs att det känns som att tiden har stått stilla. Jag hoppas innerligt att det är så.

Vacker nationalpark uppe bland bergen

Vacker nationalpark uppe bland bergen

Nationalparken heter också Theth. Det sägs att det ska vara fantastiskt att besöka den. Jag har kikat på en del bilder och det känns som att jag bör förvänta mig att det är ganska primitivt. Min tanke är att vi ska gå på hike och hinna se en hel det till fots. Var man än läser sägs det att det är nästa stora besöksmål i Albanien. Det jag gillar med det hela är just att det än så länge känns orört och att det inte har exploaterats där än. Jag har också läst att det finns en massa slott och min plan är att försöka besöka något på vägen till Theth. Jag har inte bestämt något exakt än, men mycket lutar åt ett besök på Kruja. Det sägs ha en magnifik utsikt som jag inte vill missa och det ska vara otroligt välbevarat. Det kan vara bra att veta att Albanien inte är medlem i EU än och det gäller att ha koll på att man har allt rätt innan man åker. Jag har inte hunnit kolla upp allt än, men håller på att göra det. Albanien har nog fler gömda pärlor och jag kommer definitivt skaffa mig mer kunskap innan jag sätter mig på planet här hemma.