Pairi Daiza en annorlunda djurpark mitt ute i ingenstans

När vi kollade in Belgien och vad som faktiskt finns att göra försökte vi skippa Bryssel. Vi hade hört att det inte finns så mycket där. Det är en stor stad och det är allt. Det vi istället fick reda på var att Belgien har en massa andra pärlor. En av de saker vi fick tips om att besöka var Pairi Daiza. En väldbyggd djurpark som de har delat in i världsdelar och varje djurart bor i sin världsdel.

Det lät nästan för bra för att vara sant och förväntningar blev på något plastigt och kanske inte i toppklass, men samtidigt ville vi besöka de södra delarna. Belgien är verkligen ett litet land då vi i Antwerpen befann oss i de norra delarna och nu efter två timmars bilresa skulle befinna oss i de allra sydligaste delarna. Vi var förberedda på dåliga vägar och någon skandinavisk standard kom vi inte i närheten någon gång under resans gång. Vallonien som den södra delen kallas är idag den fattigare delen av Belgien. Det finns ont om jobb och mycket är jordbruksmark. Vi köra vid utkanten av Bryssel och det kändes som att vi stångade oss fram på vägen. Här gällde det att vara uppmärksam då varenda trafikregel verkar som bortblåst direkt när man sätter sig i bilen.

Södra Belgien påminner lite om Skåne

Södra Belgien påminner lite om Skåne

Direkt när vi passerat Bryssel och tagit oss ut på landsbygden lugnade det ner sig. Vi såg böljande fält så långt ögat kunde nå och landskapet påminde mycket om Skåne. Efter lite virrande och med en GPS tagit oss fram på vägar som var mindre än vi visst existerade tornade sig djurparken upp. Bokstavligen var vi mitt ute i ingenstans men framför oss hade vi en stor djurpark. Säkerhetskontrollen för att komma in på djurparken var i klass med att gå genom en säkerhetskontroll på en flygplats.

Djur från alla världens hörn

Vi började medsols runt i parken. Efter att ha fått gå förbi fåglar från alla världens hörn kom vi in i världsdelen Kina. Jag fick se mitt livs första panda och även om den verkade ovanligt tjurig och satt med ryggen till är det roligt att få se en livs levande panda. Vi fortsatte vår promenad runt och lyckades komma bakvägen in till gorillorna. De är verkligen mäktiga. Jag vet inte om jag har sett en gorilla innan heller. De var lite mer på hugget idag och de rörde runt. Här djurparken var det väldigt välgjort för djuren. På många ställen fick djuren leva tillsammans med andra djursorter som de normalt sett lever tillsammans med i det vilda. När vi var där höll de på att bygga om akvariet och vi fick inte chansen att se någon delfinshow. Däremot bjöds det på en läcker fågelshow med rovfåglar. Ett extra plus måste jag passa på att berätta om och det är att glassen vid slottsbyggnaden bara är ett måste. Den är syndigt god. Maten var överlag god, men med närheten till Frankrike borde maten hålla högre klass än i de norra delarna.