En resa med Hitlers sommarstuga som resmål

Det var några år sedan jag besökte Hitlers sommarstuga Örnnästet. Jag tänkte ändå dela med mig för det är ett av få ställen som jag kände att jag skulle ha spenderat fler dagar på. Det är kallat en hälsokälla att vara i Berchtesgaden som är den lilla orten som ligger närmast. Det är otroligt skönt att vara här då den inte är något stort ställe och det är vid turistattraktionerna som turisterna samlas. Staden i sig har bra utbud av restauranger och det går att välja små mer privata hotell. Vi valde ett som hade mindre än tio rum och det blev väldigt privat.

Välj vägen genom alperna från flygplatsen

För att ta sig hit gäller det att flyga till Munchen och sedan är det nästan nödvändigt att ha hyrbil. Det går inga tåg och bussförbindelserna är inte särskilt bra. De backiga vägarna kan också vara tungt för en hyrbil med mindre motor, men det går att ta sig upp. Vi valde att köra genom bergen från flygplatsen. Bland annat för att vi fastnade i en lång kö och det var nästan uppemot 30 grader varmt och kände att det var desto roligare att se berg och alplandskap än en motorväg.Det var väldigt bökigt att hitta till hotellet och de små vägarna som låg en bit uppepå berget var enkelriktade och vi fick köra runt ett väldigt stort område innan vi till slut hittade fram till adressen efter att ha passerat flera gånger. Det var inte lätt. Hotellet höll hög klass med sina 5* och ägarna var supertrevliga. Prislappen låg på närmare 2000:-/natt men mitt sällskap ville bo fint. Dagen efter hade vi planerat in att vi skulle besöka Örnnästet. Vid frukost satt vi och kikade upp. Det låg mäktigt där uppe 1800 meter över havet. För att ta sig upp till toppen var det bil till parkeringen på 1000 meter över havet. Härifrån kunde man sedan välja att ta specialbussar eller att gå upp. Vi fick någon galen ide där och påbörjade promenaden upp. Vid 1600 meters höjd var det hiss den sista biten upp, men vi hade 6 km promenad med 600 meters stigning framför oss. Vi såg bussar köra förbi och undrade om vi hade tagit rätt beslut.

Välj vägen genom alperna från flygplatsen

Örnnästet

Någon timme senare kom vi upp till hissen och det kändes otroligt bra att både ha lyckats gå upp till toppen och att få sätta sig ner och äta lunch. Det är härligt tyst uppe på en alptopp och vyerna som sträcker sig åt alla håll är fantastiska. Vilken höjdrädsla man än har försvinner den på så höga höjder. Örnnästet är otroligt välbevarat och det ser verkligen ut som det gjorde medan Hitler levde. Det känns lite som en del av hela historien som inte är tragisk. Örnnästet känns skyddat från de värsta händelserna. Dessutom serverar de otroligt god mat och en lätt lunch på toppen är nästan ett måste. När vi skulle ta oss ned igen valde vi att ta bussarna. Vi kände att vi hade fått vår motion för dagen. Jag trodde jag valde rätt sida, men det spelar ingen roll vilken sida man sitter. Branta stup och lågt räcke gör att vem som helst får en hisnande upplevelse på vägen ned.